Надежда Иванова
Д-р Надежда Иванова

Специалист детски болести, педиатър.

Общопрактикуващ, семеен лекар.

Телефон за връзка 0889 44 26 94

Адрес на кабинет Поликлиника "Младост", гр. София, ж.к. "Младост-1", бл. 37Б, каб. 16

Работно време:

Работно време, понеделник Понеделник: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, вторник Вторник, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, сряда Сряда, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, четвъртък Четвъртък, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, петък Петък: 09:00ч. до 12:00ч.

КАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ Е ОСТРАТА ДИАРИЯ /ОД/ ?

Изхождане на повече от обичайните броя изпражнения за 24 часа, които са с по-водниста консистенция, променена неприятна миризма, рядко- наличие на необичайни примеси /кръв, слуз/. Тези промени в обичайните изхождания често могат да бъдат съпроводени с повишена телесна температура, гадене, повръщане, пристъпни коремни болки.

ОТ КАКВО СЕ ПРИЧИНЯВА ОД ?

Най-често се причинява от вируси и бактерии. Доказано е, че при децата под 5 год. възраст 90% от причинителите на ОД са вируси /80% от тези вируси са ротавируси/.

КАК СЕ ЗАРАЗЯВАТ ДЕЦАТА ?

Чрез приемане на заразени храна, вода, прибори, играчки и други предмети от бита. Често заразата се пренася чрез ръцете на възрастните, грижещи се за кърмачета и малки деца в колективи при пипане на замърсени памперси и други предмети. В тези колективи децата се заразяват и едно от друго. Изследвано е, че ротавирусите могат да преживяват с дни върху различни предмети и повърхности, без да губят способността си да заразяват. Затова не винаги високият стандарт на живот и хигиена, както и добрата здравна култура могат да предотвратят заразяване.

ЗАЩО Е ОПАСНА ОД ?

Заразените с инфекциозни причинители черва са с нарушена способност да всмукват полезните за организма хранителни вещества, вода и електролити-дейност, която е тяхна основна функция в здравия организъм. Отделените от инфекциозните причинители токсини в червата предизвикват още по-голямо отделяне на вода и електролити, водят до воднисти и чести изхождания и още по-големи загуби. В следствие на тези промени в организма бързо настъпва обезводняване /дехидратация/ и нарушаване на електролитния баланс. Ако не се вземат спешни мерки, водно-електролитният дефицит бързо се задълбочава и може да доведе до шок, нарушения в сърдечната дейност и в мозъка /гърчове/. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо настъпва дехидратацията. Най-уязвими са недоносените деца със съпътстващи заболявания.

КАК ДА РАЗБЕРА, ЧЕ ДЕТЕТО МИ ИМА ОД ?

Ако броя на изхожданията при кърмени деца за 24 часа е с повече от 1 от броя на храненията, консистенцията е по-водниста. При по-големи деца-повече от 3 изхождания за 24 часа с по-течна консистенция.

ЗА КОИ БЕЛЕЗИ НА ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ТРЯБВА ДА НАБЛЮДАВАМ ДЕТЕТО СИ ?
 • повишено чувство на жажда, намалено уриниране,
 • сухи лигавици на очите /”плаче без сълзи”/, сенки около очите, сухи устни и език,
 • хлътнала фонтанела при кърмачетата,
 • повишена телесна температура или понижена под 36 градуса,
 • промени в общото състояние-сънливост, липса на апетит, отпуснатост и апатия към околната среда, плач с по-слаб глас или раздразнителност
КАК СЕ ЛЕКУВА ОД ?

На първо място целта е бързо попълване на водните и електролитни загуби чрез даване на вода в по-големи количества /по-малко, но по-често/ и електролитни разтвори /под форма на прахчета от аптеката, които се разтварят във вода или готови течности/. При деца до 2 години – 50 до 100 мл. след всяко изхождане. При деца над 2 години – 100 до 200 мл. след всяко изхождане. Течностите се дават настоятелно, редовно, на малки глътки. При повръщане се изчакват 15 минути и се продължава бавно. Педиатърът на Вашето дете може да изпише и подходящо лекарство против диария, което намалява количеството на вода в изпражненията, съкращава продължителността на диарията и по този начин намалява загубите на течности, електролити и хранителни вещества.

КАК ДА ХРАНЯ ДЕТЕТО МИ, КОГАТО ИМА ОД ?

Гладуването не е препоръчително.

 • Кърмените бебета приемат само кърма, като майката се насърчава да кърми по-често детето си. Практиката показва, че диета при кърмачката /без цитрусови плодове и фрешове от тях, без газирани напитки, без консумация на големи количества млечни продукти, сурови плодове и зеленчуци, без овесени ядки, пълнозърнест хляб и варива/ подпомага по-бързото отзвучаване на диарията. Педиатърът може да препоръча даването на по-големи количества водно-електролитни разтвори, както и лечебни прахчета при деца над 3 месечна възраст. Захранването с обичайните пюрета и каши се предприема 2 дни след отзвучаване на симптомите много внимателно.
 • Изкуствено хранени бебета - в острата фаза се приемат малки порции и по-начесто лечебни храни /Milupa HN 25, Humana HN и др./, нисколактозни адаптирани млека, хидролизирани диетични млека +водно-електролитни разтвори+лечебни прахчета при необходимост.
 • По-големи деца – в острата фаза-същите лечебни храни под формата на мляко или каша, храни с малко фибри /ориз, бяло нетлъсто пилешко месо, добре узряли банани, варени или печени ябълки, обикновени бисквити и сухари, които са накиснати в неподсладени течности-всичките с по-финна консистенция/. Плодовите сокове могат да засилят обезводняването. Захранването с натурални млечни продукти се предприема внимателно 5-7 дни след отзвучаване на симптомите.
МОГА ЛИ ДА ДАМ НА ДЕТЕТО СИ ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ОД ?

Вашият лекар ще Ви посъветва за необходимостта от даване на лекарства, специално предназначени за деца, които ще намалят продължителността и тежестта на диарията.

НЕ МОЖЕ ЛИ ПРОСТО ДА ДАМ АНТИБИОТИЦИ, ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ИНФЕКЦИЯТА ?

Антибиотиците убиват бактериите, а при децата 90 % от ОД се причинява от вируси, така че антибиотиците не само няма да дадат очаквания лечебен ефект, но и могат да предизвикат характерните за тях нежелани странични реакции /в случая засилване на ОД/.

ТРЯБВА ЛИ ДА ДАВАМ НА ДЕТЕТО СИ ПРОБИОТИЦИ ?

Пробиотиците са съставени от бактерии и са предназначени да възстановяват чревната флора, но не е известно как точно действат в червата на живия организъм. Въпреки, че някои пробиотици са научно оценени, много от тях не са изпитвани достатъчно при деца.

И НАКРАЯ – КАКВО НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ?
 • Обезводняването настъпва много бързо при малките деца – още с началото на ОД да започнем попълване на загубите с водно-електролитни разтвори, особено ако има съпътстващи повръщания и температура над 38 градуса.
 • Колкото по-висока е температурата, толкова повече и тя допринася за обезводняването, особено съчетана с повръщане. Затова се препоръчва понижаване на температурата и овладяване на повръщането чрез даване на съответните лекарства през устата под формата на сиропи, капки и прахчета, а не чрез ректални свещички.
 • Ранна консултация с педиатъра на Вашето бебе още със започване на симптомите, който може да прецени необходимостта от даване и на лекарство срещу ОД.
 • Дехидратираното дете е сънливо, затова родителите трябва да го събуждат на равни интервали и да дават водно-електролитни разтвори и през ноща, до възстановяване на загубите.
 • Освен вода и електролити, при ОД Вашето дете губи и хранителни вещества, затова е препоръчително ранното захранване с подходящи за възрастта, но по-финно диспергирани храни.
 • Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо настъпва обезводняване, затова родителите трябва непрекъснато да наблюдават състоянието му и белезите на обезводняване, за да могат да реагират незабавно при влошаване.
 • Ако 2 дни след започване на лечението на ОД няма подобрение в състоянието или часове след започване на лечението състоянието бързо се влошава, предстои нова консултация с педиатър, който ще прецени необходимостта от допълнителни мерки или постъпване в болница за венозно вливане на водно-електролитни разствори.

Настоящото ръководство цели да даде обобщен отговор на най-важните и често задавани въпроси от родителите на деца с ОД. То не може в никакъв случай да замени консултация с педиатъра, който се грижи за Вашето дете.

ГлаксоСмитКлайн ГлаксоСмитКлайн