Надежда Иванова
Д-р Надежда Иванова

Специалист детски болести, педиатър.

Общопрактикуващ, семеен лекар.

Телефон за връзка 0889 44 26 94

Адрес на кабинет Поликлиника "Младост", гр. София, ж.к. "Младост-1", бл. 37Б, каб. 16

Работно време:

Работно време, понеделник Понеделник: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, вторник Вторник, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, сряда Сряда, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, четвъртък Четвъртък, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, петък Петък: 09:00ч. до 12:00ч.

Всеизвестна и все по-нарастваща по честота е склонността на големи групи българи да прибягват към самолечение. Това изправя фармацевтите непрекъснато в ежедневната им работа многократно пред дилемата какъв антипиретик / аналгетик от разрешените за продажба без рецепта продукти да препоръчат. Въпросът е особено актуален в днешните условия на все по-нарастваща конкуренция.

Защо в конвенционални условия парацетамолът/ацетаминофен/ е средство на пръв избор?

В разглеждането на този въпрос трябва да се обособят няколко големи групи потребители.

Най-голямата група от тях са хора, оплакващи се от простудни, грипоподобни заболявания и остро възникнал болков синдром, които са без предходна анамнеза за хронични заболявания.

Тук парацетамолът би следвало да бъде препоръчан освен поради добрите му аналгетични, антипиретични и противовъзпалитилни действия, но и поради най-ниския риск от възникване на неприятни странични ефекти, в това число и алергични прояви.

Втората група са хора, имащи гастроинтестинални проблеми. Отново при сравнение на честотата на възникналите странични реакции-гадене, повръщане, обостряне на хронични гастрити, язви и колити парацетамолът е средство на пръв избор!

Трета е общността на пациентите с хематологични заболявания /нарушения в хемостазата/ и такива, приемащи медикаменти, възпрепятстващи кръвосъсирването-като аналгетик и антипиретик средство на пръв избор е парацетамолът.

Четвърта е групата на хора, страдащи от бронхиална астма, назална полипоза, вазомоторни ринити.

Тя се явява таргетна за ново мащабно рандомизирано проучване с цел да се изследва честотата на аспирин-индуцираната астма, както и възможността при приемането на най-често използваните НСПВС /по-точно ибупрофен, напроксен-натрий или диклофенак/ или парацетамол би могло да отключи астматичен отговор /бронхоконстрикция/ при пациенти с аспирин-индуцирана астма.

Аспирин-индуцираната астма е клиничен синдром, който се наблюдава при пациенти с бронхиална астма. Характеризира се с поява на астматичен пристъп тридесет минути до 3-4 часа след прием на аспирин. Изследването показва, че такива /над 90%/ демонстрират кръстосана реактивност към всички НСПВС /NSAIDS/, които инхибират циклооксигеназната ензимна система /СОХ/1,2. Парацетамолът рядко показва кръстосана реактивност с аспирина при пациенти с бронхиална астма /7%/. По натрупани данни се доказва, че парацетамолът осъществява поне част от аналгетичния си ефект чрез повлияване на нов изоензим, наречен СОХ-3, докато аспиринът вероятно индуцира астматичен пристъп посредством инхибиране на СОХ-13-5. Доказано е, че липсата на анамнеза за аспирин-индуцирана астма не изключва наличието на този синдром. Това налага необходимостта от предупредителни кратки надписи върху опаковките с аспирин и НСПВС.

Особено внимание трябва да се отдели при препоръчване на антипиретици и аналгетици продавани без рецепта на бебета и малки деца.

Доказано е, че приложението на аналгин е неуместно в предвид високия риск от възникване на алергични и токсични реакции поради анатомо-физиологичните особености на детския организъм, в т.ч. и ограничените възможности за бърза елиминация.

Приложението на аспирин не е уместно поради вероятността за възникване на синдром на Рей /особено при наличие на грипно заболяване/ или остри гастроинтестинални смущения.

Днес особена актуалност придобива аспирин-индуцираната астма у деца /5%/, поради честата употреба на аналгетици и антипиретици /в т.ч. и на аспирин/ в детската възраст, както и поради неосъзнаването на индуциране на астматичен пристъп от посочения медикамент от родителя и самото дете. В тази група отново парацетамолът би трябвало да е на първо място по препоръка на фармацевти и педиатри поради неговата ниска токсичност, висок профил на безопастност и наложителна сравнително висока честота на употреба. Цитираното вече изследване показва, че само в 2% от индуцираните от аспирин астматични пристъпи при деца с бронхиална астма възниква кръстосана реакция на свръхчувствителност и към парацетамола.

Защо от всички парацетамолови сиропи на пазара най-вече се предпочита CALPOL ?

На първо място поради приятния му ягодов вкус. Не е за подценяване и ергономичността на дозировъчната лъжица, която не се разлива. Невъзможността капачката да бъде отворена от дете премахва вероятността от поглъщане извън родителския контрол.

Известно е, че при фебрилните състояния вкусовите възприятия на децата се изострят. Честите възпаления на гърлото, чиито симптоми са болката при преглъщане и фебрилитетът правят приемането на таблетки и прахчета, съдържащи парацетамол при по-големите деца неприятни, особено поради горчивия послевкус на прахчетата. Тук особено препоръчителен е сиропът CALPOL + за деца над 6-годишна възраст.

Към всички публикации
ГлаксоСмитКлайн ГлаксоСмитКлайн