Надежда Иванова
Д-р Надежда Иванова

Специалист детски болести, педиатър.

Общопрактикуващ, семеен лекар.

Телефон за връзка 0889 44 26 94

Адрес на кабинет Поликлиника "Младост", гр. София, ж.к. "Младост-1", бл. 37Б, каб. 16

Работно време:

Работно време, понеделник Понеделник: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, вторник Вторник, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, сряда Сряда, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, четвъртък Четвъртък, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, петък Петък: 09:00ч. до 12:00ч.

Инфекциите, причинени от пневмококите, хемофилус инфлуенце тип В и нейсерия менингитидис са трите най-чести бактериални инфекции, застрашаващи живота и здравето на децата. Пневмококът е най-честият причинител на бактериална пневмония, остро възпаление на средното ухо (отит), синузит и менингит при децата. Особено застрашени от пневмококови инфекции са децата под 2 годишна възраст поради неукрепналата им имунна система и невъзможност да реагират адекватно на полизахаридната капсула на пневмококовите бактерии.

Менингитът е рядко срещано, но протичащо тежко и животозастрашаващо заболяване. Най-чести са вирусните менингити, но бактериалните са с по-лоша прогноза. Менингитът, причинен от пневмококовите бактерии, е с най-висок риск от смъртен изход. Дори детето да оцелее след прекаран пневмококов менингит, в 30% от случаите остават трайни неврологични усложнения, защото се възпаляват не само мозъчните обвивки, но се засягат мозъчни съдове и се уврежда мозъчната тъкан. Поради много бързия клиничен ход и прогресия на болестта ранното лечение е от изключителна важност за предотвратяване на смъртта и възможните усложнения.

Антибиотиците са основата на лечението при менингит. В същото време антибиотичната резистентност (липса на ефект на антибиотиците) към различните типове пневмококови бактерии се превръща в нарастващ проблем. Нарастващата антибиотична резистентност лишава лекаря от основния му арсенал (антибиотиците) в борбата с пневмококовия менингит. Антибиотичната резистентност към пневмококовите бактерии налага актуалната необходимост за защита от пневмококов менингит чрез ваксинация.

В над 50% от случаите на бактериална пневмония виновници са пневмококовите бактерии. Пневмококовата пневмония е с най-висока честота при децата под 2 години и при възрастните над 65 години. Според данни на Световната Здравна Организация пневмококовата пневмония е водеща причина за смърт на децата под 5 години в световен мащаб. Рутинната ваксинация на децата спомага за намаляване на детската смъртност от пневмония чрез директни ползи (като се атакуват основните причинители, които са пневмококите и хемофилус инфлуенце тип В) и предотвратяване на усложняването с пневмония на други инфекции (като коклюш и морбили).

Все по-често срещаните в детската възраст алергични ринити, синуити и бронхиална астма не рядко се усложняват с насложени пневмококови инфекции. Това би утежнило рязко състоянието на детето, удължило периода на антибиотично лечение и влошило качеството на живот в семейството, поради финансови и емоционални отрицателни натоварвания, включително налагане на болничен престой.

Възпалението на средното ухо (отит) се среща при 3 от всеки 4 деца под 5 годишна възраст, като най-висока е честотата между 6 и 12 месечна възраст. Развитието на остър гноен отит при деца до 1 год. създава предразположение към отити при всяко последващо възпаление на носоглътката. Прекаран отит през първата година от живота на детето предразполага към развитие на повтарящи се прояви на остър отит (при 50% от децата) и хроничен отит с излив на течност в средното ухо.Отитът протича болезнено и мъчително не само за детето, но и за цялото семейство, като при повтарящи се епизоди може да се наложи и хирургично лечение. В някои случаи се развиват усложнения ,които могат да доведат до увреждане на слуха или до други вече животозастрашаващи възпалителни процеси. Антибиотиците са основното лечение на острия отит и се предписват в над 80% от случаите в развитите страни. Честата и понякога неправилна употреба на антибиотици води до нарастване на антибиотичната резистентност. Децата са не само най-рисковата възрастова група за развитие на резистентност, но и за нейното разпространение в обществото. Затова профилактиката на острия пневмококов отит чрез създаване и въвеждане в практиката на пневмококови ваксини има огромно значение не само в индивидуален, но и социално-икономически план.

След направения преглед на пневмококовите заболявания се вижда ,че те са различни по честота и по тежест, но предотвратяването им става посредством едно единствено действие – профилактика чрез пневмококова ваксинация.

Ако детето ти бе родено в 20 век, би го лекувала от тежко протичащите инфекции с антибиотици !

Към всички публикации
ГлаксоСмитКлайн ГлаксоСмитКлайн