Надежда Иванова
Д-р Надежда Иванова

Специалист детски болести, педиатър.

Общопрактикуващ, семеен лекар.

Телефон за връзка 0889 44 26 94

Адрес на кабинет Поликлиника "Младост", гр. София, ж.к. "Младост-1", бл. 37Б, каб. 16

Работно време:

Работно време, понеделник Понеделник: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, вторник Вторник, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, сряда Сряда, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, четвъртък Четвъртък, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, петък Петък: 09:00ч. до 12:00ч.

Можете да изтеглите статията в PDF от тук

Вече има ротавирусна ваксина, регистрирана още през 2006 година. В последните години се събраха достатъчно данни за разпространението на ротавирусната инфекция в световен мащаб.

През юли- 2009 г. Световната Здравна Организация излезе с официални препоръки за приложение на масова ротавирусна ваксинация във всички държави по света. В някои страни като Белгия, Финландия, Люксембург, Австрия и други, такава масова ваксинация на бебетата вече е въведена. Министерството на здравеоопазването в България също предприе сериозни мерки в тази посока и въведе от 2010 г. ротавирусната ваксинация като препоръчителна към Националния имунизационен календар.

В България засега майките могат да закупят за техните бебета само една ротавирусна ваксина - това е Rotarix на фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Rotarix е моновалентна ваксина и проявява ефикасност срещу циркулиращите в Европа (в това число и в България) ротавирусни серотипове. По изследвания на НЦЗПБ в последните години циркулацията на ротавирусни серотипове преминава от сезонен тип (с пикове от февруари до май и септември-октомври) в целогодишен тип. Ваксината е жива, атенюирана, под формата на разтвор, приемащ се през устата. За жалост заболеваемостта показва сходни проценти в страни от целият свят и не зависи от здравната култура и хигиената на населението.

Едва ли има педиатър, който ежедневно да не се сблъсква с проблема на трудноповлияващ се от лечение долнодисептичен синдром у кърмачета в практиката си. Всички педиатри добре знаем, че колкото по- малко е детето, толкова по-трудно е амбулаторното му лечение и риска от дехидратация и хиповолемичен шок - по-голям. Най-често и най-тежко боледуват бебетата от 6-12 месечна възраст и недоносените. Отчасти това се дължи на изчерпване на трансплацентарно и чрез к ърменето предадени антиротавирусни антитела. Едва ли има педиатър, комуто поне веднъж месечно не се налага да проведе неприятния разговор с родителите на болното дете за налагащата се хоспитализация в инфекциозна болница.

Защо да не отглеждаме здрави и усмихнати бебета в детската консултация? Защо да не се срещаме с щастливи и благодарни родители? Отговорът е изцяло в ръцете на съвременните педиатри. Много по-добра е профилактиката, а не трудното и рисково лечение!

Моят опит с Rotarix датира от месец август 2007 год. Прилагала съм ваксината на здрави бебета, с цел да ги предпазя от ротавирусен гастроентерит. По справки от литературата очакваната ефикасност на Rotarix е 100% защита от хоспитализация по повод тежък ротавирусен гастроентерит и 96% защита от поява на тежка ротавирусна инфекция.

Моят собствен опит - поставила съм в детската консултация 238 броя ваксини за този период. Нито едно к ърмаче и дете не се е разболяло със средна и тежка форма на РВГЕ и не се е наложило хоспитализация.

КОИ СА НАЙ–ЧЕСТИТЕ РОДИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ, на които отговарям при представяне на характеристиката на Rotarix? На каква възраст е най–добре да се постави?

Колкото по-рано, толкова по-доре и по-спокойни са родителите. В европейските имунизационни календари, к ъдето ротавирусната ваксинация е залегнала като задължителна, тя се прилага заедно с имунизацията срещу ДТК, полиомиелит, Хемофилус инфлуенце тип B и пневмокок, т.е. на втория и третия или на третия и четвъртия месец. Дозите са две и периодът между тях трябва да бъде минимум 1 месец. Според Американските препоръки от 2009 год. вече се удължава периода на приложение на ротавирусната ваксина до 8 месечна възраст на бебето. Аз най-често информирам родителите още при първата им визита при мен (за ваксинация срещу Хепатит В) за възможността да осигурят защита на детето си от РВГЕ. Така те имат достатъчно време да вземат решение, да се информират от собствени източници и вече на следващата им визита в детската консултация за поредната задължителна ваксинация да поставим и Rotarix.

Моят собствен опит - поставям ваксината от вторият месец на бебето в двукратен прием с едномесечен интервал и проследяването на ваксинираните бебета до днес, не показва нито един случай на боледуване от диария.

Съвместима ли е Rotarix с другите задължителни ваксини, които се прилагат в периода от втория до шестия месец на кърмачето и безопасно ли е да се постави едновременно с тях?

Rotarix е с много добра съвместимост с другите педиатрични ваксини от рутинната детска имунизация. Ето защо съм прилагала Rotarix заедно с Pentaxim, Synflorix, Engerix - B, Infanrix, Imovax Polio. Нямам притеснение относно едновременно приложение на няколко съвместими ваксини. Достатъчно данни са публикувани, че имунната система на бебетата има способността да подменя около 2 милиарда CD4+Т-клетки всеки ден. Създадени са редица математически модели, известни на педиатрите, които изчисляват, че при едновременно приложение на 11 ваксини, би се „изчерпала” приблизително 0,1% от имунната система. Създаването на имунен отговор и профила на безопасност при едновременно приложение не се различава от показателите при ваксиниране в различен времеви интервал. Важен е резултатът, че предпазвам тези бебета от опасни инфекциозни заболявания в най-ранната им възраст до 6 месеца.

Опасни ли са страничните реакции?

По принцип Rotarix е най- ново поколение ваксина и една от най- изследваните за поносимост и безопасност в детската възраст - в едно мащабно клинично проучване на над 63 000 бебета, показващо, че честотата на случаите на диария, повръщане, загуба на апетит, повишена температура и раздразнителност не се различава при бебета, приели Rotarix, в сравнение с тези, приели плацебо. Възможността Rotarix да се прилага и при недоносени деца от най-ранна възраст е още едно потвърждение за много добрата поносимост и безопасност на ваксината. Нежелателните странични реакции са описани и изброени подробно в листовката на продукта, като много чести, чести, нечести и редки. Моят собствен опит - нито една от описаните странични реакции не съм наблюдавала при поставянето на тези 238 броя ваксини.

Може ли бебето ми да се зарази от самата ваксина и да боледува?

Ваксината НЕ може да предизвика заболяване!

Как се поставя Rotarix?

Приема се под формата на разтвор през устата, което я прави особено удобна за прилагане заедно с другите инжекционни ваксини и НЕ зависи от приема на храна и вода преди и след приложение!

В заключение:

Чудесно е, че ние педиатрите държим в ръцете си една ваксина от съвсем ново поколение, която е безопасна и високо ефективна при приложение от най- ранна кърмаческа възраст, прилагаща се лесно и напълно атравматично. Широкото и компетентното популяризиране повишава решително качеството на живот на родителите, защото са по-спокойни, на самото ваксинирано дете, което расте здраво и без проблеми и на педиатъра, който го консултира, защото не му създава терапевтичен проблем.

Към всички публикации
ГлаксоСмитКлайн ГлаксоСмитКлайн