Надежда Иванова
Д-р Надежда Иванова

Специалист детски болести, педиатър.

Общопрактикуващ, семеен лекар.

Телефон за връзка 0889 44 26 94

Адрес на кабинет Поликлиника "Младост", гр. София, ж.к. "Младост-1", бл. 37Б, каб. 16

Работно време:

Работно време, понеделник Понеделник: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, вторник Вторник, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, сряда Сряда, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, четвъртък Четвъртък, Четни дати: 09:00ч. до 13:00ч. Нечетни дати: 14:00ч. до 18:00ч.

Работно време, петък Петък: 09:00ч. до 12:00ч.

Синфлорикс(Synflorix)-ново поколение защита срещу пневмокок. Streptococcus pneumoniae-бактерия, която е постоянен обитател на човешкия назофаринкс и е доживотен гостоприемник при 20% от населението на земята. Различават се над 90 различни серотипа на бактерия, категоризирани на базата на тяхната полизахаридна капсула в 46 отделни серогрупи.

Не повече от 10-15 серотипа на S. pneumoniae отговарят за 80-90% от всички случаи на тежка пневмококова болест при деца под 5 годишна възраст.Пневмококови заболявания ТЕЖКИ(по-рядко срещащи се, но с повишен риск от смърт) и НЕИНВАЗИВНИ (острото възпаление на средното ухо). Отит-Отитът засяга 75% от децата до 3 годишна възраст. При около 50% от тези деца има повтарящи се епизоди на отит до 3 годишна възраст.

Световната Здравна Организация препоръчва Synflorix.

Според изискванията на СЗО от 2008 година новите пневмококови конюгатни ваксини трябва да покриват над 60% от инвазивните пневмококови серотипове и да включва 1, 5 и 14 серотип. СЗО определя дозировъчната схема на имунизация от 3 дози през първата година от живота на детето като схема с доказан клиничен ефект.

Ползите от пневмококовата ваксинация:

  • Намалява заболеваемостта и смъртността от животозастрашаващи болести
  • Намалява нуждата от антибиотици, потенциално води до намаляване на антибиотичната резистентност
  • Намалява разходите за лечение на съответните заболявания
  • С добра безопасност и много добро съотношение цена/ефикасност
  • Намалява заболеваемостта в обществото не само при имунизираните, но и при неваксинираните (herd immunity)

Първата позната в България пневмококова ваксина е Pneumo23, тя покрива 23 серотипа, но тъй като съдържа само полизахариди, не води до силно изразена имуногенност при деца под 2 години, вследствие на което тя се препоръчва за деца над 2 години и възрастни над 65 години. Конюгирането на полизахаридните серотипове на пневмокока към белтък носител силно покачва имуногенността на ваксината - такава е и следващата пневмококова ваксина, покриваща 7 серотипа - 7-валентната пневмококова конюгатна ваксина.И накрая новото поколение пневмококова ваксина, която покрива 10 серотипа и съдържа белтък носител, който е извлечен от Не-типизируемHaemophilus influenzae. Този носител се нарича протеин D (той не е с дифтериен или тетанусов произход) вслествие на което той спомага за още по-добрата съвместимост на 10-валентната ваксина при едновременно прилагане с останалите детски ваксини като част от рутинната имунизационна програма на всяко дете.

Synflorix-Активна имунизация срещу инвазивно заболяване и остър отит на средното ухо, причинявани от Streptococcus pneumoniae при бебета и деца на възраст от 6 седмици до 2 годиниSynflorix осигурява защита срещу 1, 5 и 7F серотипове, които се свързват с тежко протичане на заболяването-1 от всеки 4 случая на тежко пневмоково заболяване е причинен от серотипове 1, 5 и 7F (25% от всички тежки пневмококови заболявания) Synflorix е единствената регистрирана пневмококова конюгатна ваксина, която отговаря на изискванията на СЗО относно серотипното покритие на новите пневмококови ваксини и включва 1, 5 и 14 серотип.

Synflorix е с добра поносимост и безопасност и е съвместим за приложение с други ваксини.

Препоръчителната ваксинационна схема е 3 дози до 6-тия месец с интервал от най-малко 1 месец между дозите (до 6-тия месец рискът от пневмококови заболявания е най-висок) + 1 допълнителна доза през втората година на детето.

Към всички публикации
ГлаксоСмитКлайн ГлаксоСмитКлайн